21 Mayıs 2021 Cuma

OKULLARIM ve İÇ DÖKÜNTÜLERİM…Bölüm 5 Akdeniz Üniversitesi Antalya MYO

'En iyisi ben eğlenceli bir kentte, eğlenceli bir okulda okuyup keyfime bakayım' kafasıyla Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Hotelcilik MYO Bölümü'nü yazdım ve kazandım.

Yirmi yaşında hiç bilmediğim bir kente gittim. Otogarda otobüsten indikten sonra kentin merkezine doğru yürümeye başladım.

Bir rent a car dükkanından içeri girerek öğrenci olarak geldiğimi ve kalacak bir yer aradığımı söyledim. Dükkan sahibinin adı Selçuk Beydi. Beni Kaptan Pansiyona yolladı.

Kaptan Pansiyon Antalya’nın eski evlerinin olduğu mevkide yer alan turistik bir pansiyondu, oraya yerleştim.

Sonrasında okulu arayıp buldum, kaydımı yaptırdım.

Okul, Antalya’nın giriş bölümünde yer alan Serik Mahallesindeydi, yeni yeni gelişmeye başlamıştı. Birkaç basit bina ve ortasında büfe - kafe karışımı bir yer vardı. Okulun etrafında da kızlı – erkekli gidilebilen kahvehaneler…

Dersler oldukça basitti. Otel, Restoran gibi işyerlerinde verilen hizmetleri öğretmenin yanı sıra Arkeoloji ve yabancı dil gibi dersler de vardı. Haftanın belli günlerinde yat limanında yer alan bir kuruma pratik eğitim almak için gidiyorduk.

Benim yabancı dil tercihim liseden o şekilde mezun olduğum için Almanca’ydı. Dersler yolunda gidiyordu.

Birkaç ay pansiyonda kaldıktan sonra İki arkadaşımla birlikte ortak ev kiraladık. Kendi yemeğimizi kendimiz yapıyor, etrafı temizliyor, bulaşıkları yıkıyorduk.
O yıllardan tanıdığım dostlarım ile hala görüşmenin mutluluk ve onurunu yaşıyorum. 

Antalya o dönemler çok sakin, harika bir kentti. Özellikle kış akşamları hava karardıktan sonra dışarıda hiç kimse kalmıyordu.Bu durum İstanbul'un keşmekeşine alışmış birisi olarak bana çok garip geliyordu.

Hem okuldan hem dışarıdan çok sayıda arkadaşım oldu. Bazen turistleri çeşitli halıcı, kuyumcu, derici dükkanlarına getiriyorduk. Dükkan sahipleri yapılan satışlardan bize para veriyor, Bu paraya ‘hanut’ deniyordu.

Bu paraları aldığımız günlerde yat limanında yer alan last stop adındaki diskoya gidiyor, balyoz adlı kokteyli içip, turist kızlarla dans ediyorduk.

Mehmet adında bir arkadaşım vardı. Ailesi İstanbul Kadıköy’de ikamet ediyordu. Aynı evde kalıyorduk. Son derece entelektüel birisiydi. Bağlama çalıyor, sigara, içki içiyordu.

Mehmet’in hayali okulu bitirip İtalya’ya gitmekti.

Birinci sınıfın yazında Alanya’da bir apart otelde çalışırken müşterinin oğlundan babasının arabasını istemiş. Çocuk da arabayı getirmişti.
Gece mesaisi bittikten sonra arabayla dolaşmaya çıktık. Arabayı Mehmet kullanıyordu.

Mehmet’in şoförlük düzeyini bilmiyordum ve arabada ben de vardım.O gece kaza yaptık, ben bir kaç gün komada kaldım, Mehmet henüz Yirmi yaşındayken yaşamını kaybetti. 

İkinci sene başladı.
Alt sınıftan bazı dersler alıyordum. Artık İkinci sınıf olduğum için daha özgüvenli dolaşıyordum. Alt sınıftan bir kız gördüm, âşık oldum. O da bana âşık oldu.

1990 yılında derlemesini yaptığım A Yayınlarından çıkan Genç Harman isimli şiir kitabını çıkardık.

Antalya’ya sürgün gelmiş devrimci ağabeyler ile dostluğumuz ilerlemeye başladı.

Bazen basit otellerin resepsiyon bölümünde geceleri çalışıyor, bazen bir tatil köyünde iş arıyorduk.

1990 yılının yaz sezonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Avusturya ile ortak bir organizasyon yaptı. Avusturya’dan gelen emeklileri bir hafta ağırlayıp, geri yoluyordu.

Organizasyonda çalışmak üzere turizm bölümlerinden öğrenci seçiyorlardı, ben de seçildim.

Emekli turistleri havaalanından alıyor, Turtel Side’de kalacakları lüks tatil köyüne yerleştiriyor. Bir hafta boyunca Alanya, Side, Manavgat gibi bölgelerde gezdiriyor, onlara rehberlik ediyorduk.

Bir hafta sonra onlar gidiyor yerine yeni bir grup alıyorduk.
Bu organizasyon sonunda Viyana’da tatil yapma hakkını kazandım.Viyana’ya kız arkadaşımla gittim, kaldım, geri döndüm.

İki yıllık okulum bitti, geçemediğim birkaç ders için bir yıl daha aynı kentte kaldım.

Ve artık askere gitme zamanımın geldiğini anladım. Antalya’da ikamet eden ama sürekli bizim evimizde kalan Bilal adındaki bir arkadaşıma tüm eşyalarımı vererek o ketten ayrıldım.

Her kentin bir anlamı vardır. Antalya benim için her zaman bir sevgili gibidir. Hep genç, hep hareketli, hep güzel…

Antalya ve Akdeniz Üniversitesi MYO çok şey öğretti bana.






NEDEN ADAY OLUYORLAR

  2024 yerel seçimleri 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak, Seçimlerde; 61 Milyon 400 Bin kişi oy kullanacak. Ve bu seçimlerde 1393 belediye...