24 Aralık 2017 Pazar

TARİHÇİ ALİ BIYIK, KİTAPLARI VE SİVAS, GEMEREK...

Tarihçi Ali Bıyık kimdir?
09 Eylül 1983 yılında Sivas’ta doğdu.
İlk, orta ve lise eğitimini Sivas’ta, Lisans öğrenimini Kayseri’de, Yüksek Lisans eğitimini ise Karabük’te tamamladı.
Şu an Karabük Üniversitesinde doktora eğitimine devam etmektedir.

Kitapları;

- Kasaba ve Köyleri Gemerek (Tarihi ve tarihi yerleri), Berikan Yayınevi, Ankara 2009.
- İşte Bundandır Kavgam, Mustafa Çatıkkaş hakkında araştırma, Ozan Ajans, İstanbul 2011.
- Ruhlar: Sivaslı Ali Kemal Efendi ve Gemerekli Şehitlerimiz, Ozan Ajans, 2013.
(Gemerek; Sivas'ın bir İlçesidir)

Tarihçi  Ali Bıyık'ın ilk kitabı  'Kasaba ve Köyleri Gemerek -Tarihi ve tarihi yerleri'  2009 yılında Berikan Yayınevi tarafından çıkarılmıştır.
Bu kitap akademik bir dille hazırlanmış  ve Sivas'ın Gemerek ilçesi hakkında doyurucu bir araştırma niteliği taşımasının yanısıra ilerki kuşaklara kaynak oluşturabilecek bir eser özelliği de taşımaktadır.

Tarihçi Ali Bıyık 2.Kitabı 'İşte Bundandır Kavgam' adlı kitabında yine Sivas - Gemerek doğumlu, Şair, Yazar Mustafa Çatıkkaş hakkında derin araştırmalar yapmış, Mustafa Çatıkkaş hakkında genel ve özel bilgilerin yanısıra yazarın çalışmalarıyla ilgili olarak da örnekler sunmuştur.

Tarihçi  Ali Bıyık'ın; 3. Çalışması ise; 'Türkiye Cumhuriyeti'nin asil ruhları - Sivas'lı Ali Kemali ve Gemerek şehitlerimiz' dir.
Bu çalışmada Cumhuriyet şehitlerinden Ali Kemali Efendi başta olmak üzere Gemerek'li şehitlerimiz ele alınmıştır.

Ali Kemalî Efendi kimdir?

Kitabın önsözünde;
'Milli mücadele şehidi. 1853 yılında Sivas Gemerek’te doğan Ali Kemalî Efendi her türlü olumsuzluğa rağmen kendini geliştirmiştir.

Çeşitli çalışmaları ile din ve devlet için her türlü fedakârlıktan kaçınmayan bu büyük insanın Sivas’ta tanınmadığını düşündüğümüz için bu eser tarafımızca hazırlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mihenk taşlarından biri olan Ali Kemalî Efendi’nin kendisi hakkında özetle bilgi verilmiştir.

Yaptığım birkaç çalışmadan biri olan Gemerek ve Şarkışla Meşhurları adlı çalışmam için çeşitli kaynaklardan faydalandım. Kaynaklardan toparladığım isimler bizim değerlerimizdir.

Sivaslı Ali Kemalî Efendi’nin yanı sıra Bahar Yiğiter, Bülent Ceylan, E. Semih Yalçın, Gülten İlhan, Hakan Sağırkaya, Meral Bıyık, Mustafa Çatıkkaş, Özden Özbay, Şennur Şenel ve diğerleri hakkında birçok bilgi edindim..'
denmektedir.


Tarihçi Ali Bıyık yakın zamanda ülkenin gündemine gelecek ender genç, donanımlı kişilerden birisi.
Yaptığı çalışmalar şimdilik yerel olmasına karşın birikimi ve vizyonu  ile ülke ve dünya tarihine yeni yorumlar katacak düzeydedir.

'Şekpir aslında müslümandır.' Diyenlerin tarihçi olduğunu sanmayın.
Tarihçi Mustafa Solak gibi Ali Bıyık da bu kulvarda ülkenin gelecek ve aydınlık yüzlerinden bir tanesidir. 





NEDEN ADAY OLUYORLAR

  2024 yerel seçimleri 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak, Seçimlerde; 61 Milyon 400 Bin kişi oy kullanacak. Ve bu seçimlerde 1393 belediye...